کرما قهوه در حقیقت همان کف قهوه ای روشن و یا طلایی رنگی است که بر روی اسپرسو شما وجود دارد. ممکن است در ابتدا به این نتیجه برسید که کرما قهوه از اهمیت زیادی برخوردار نیست اما باید این را بدانید که همین خامه قهوه است که باعث می شود تا نوشیدنی اسپرسو شما از کیفیت بالایی برخوردار باشد. حتی این موضوع ممکن است باعث تعجب شما شود که تهیه یک کرما قهوه یا فوم قهوه خوب برای باریستا ها و قهوه زن های حرفه ای همیشه یک موضوع بسیار حساس و با اهمیت بوده است که باعث شده حتی برخی افراد اسپرسو هایی که دارای فوم خوبی هستند را حرفه ای تر بدانند.
کرما یا خامه قهوه لایه ای است که دارای رنگ برنزه ای شکل می باشد و نشان بر این دارد که قهوه اسپرسو ای که در حال تماشای آن هستید یک قهوه با کیفیت، کامل، حرفه ای و خوش عطر و طعم می باشد که در بین خیلی از باریستا ها دارای ارزش بسیاری می باشد که در صورتی که بتوانید به آن دست پیدا کنید به این معنی است که یکی از بهترین قهوه های اسپرسو را برای مشتری های خود تهیه کرده اید و بلعکس. در ادامه این مقاله از مجموعه مقالات اسپرسو ساز صنعتی سروش تجهیز با ما همراه باشید تا به بررسی دقیق تر موضوع کرما قهوه چیست؟ بپردازیم.
کرما قهوه چیست؟
کرما قهوه یا همان Crema Coffee در واقع یک لایه کف از قهوه می باشد که دارای عطر و بوی بسیار خوبی از قهوه بوده و رنگ آن به برنز و یا قهوه ای نزدیک به طلایی می باشد که بر روی هر شات قهوه اسپرسو باید وجود داشته باشد.
فوم قهوه زمانی بوجود می آید که روغن موجود در دانه های قهوه آسیاب شده با حباب های هوا و دی اکسید کربن ترکیب می شوند. زمانی که مشغول تهیه اسپرسو هستید، بخار آب با فشار بالا در دستگاه اسپرسو ساز با پودر قهوه برخورد می کند باعث می شود تا هوای موجود در قهوه و همچنین دی اکسید کربن آن آزاد شود، چرا که این هوه نمی تواند در قهوه باقی بماند به همین دلیل از آن خارج می شود. هنگامی که هوای موجود در پودر قهوه که از آن خارج شده است با روغن آن ترکیب می شود، به صورت یک لایه کرمی به رنگ قهوه ای روشن زیبا بر روی اسپرسو شکل می گیرد و در واقع کرما قهوه به آن گفته می شود.
در واقع آبی که در دستگاه اسپرسوساز است به دلیل دمای بسیار بالای این قابلیت را خواهد داشت که در گاز های بیشتری را در خود حل کند، به همین خاطر دی اکسید کربن نیز که به دلیل رست کردن قهوه در دانه ها و در نهایت در پودر قهوه وجود دارد در این بخار فشار بالا حل می شود که موقع خارج شدن اسپرسو از دستگاه، این گاز ها خارج می شوند که به دلیل ترکیب شدن با روغن قهوه باعث می شوند تا یک لایه از کرمای قهوه یا فوم قهوه بر روی اسپرسوی شما شکل بگیرد.
چرا وجود کرما قهوه بر روی اسپرسو مهم است؟
زمانی که بر روی یک شات اسپرسوی تازه و خوش عطر و بو را برای خود تهیه می کنید و یا خریداری می کنید بهتر است به این نکته توجه کنید که وجود کرما بر روی آن نشان از این دارد که اسپرسو شما بسیار با کیفیت است و یک باریستای خوب و کار بلد آن را تهیه کرده است. همچنین این نکته نیز بسیار مهم است که این کف باعث می شود تا اسپرسو مزه ی قوی تر و عطر بیشتری داشته باشد که همین موضوع باعث متفاوت بودن اسپرسو از قهوه های معمولی است.
تفاوت بین کرما عربیکار و روبوستا چیست؟
به صورت کلی باید بگوییم که قهوه ها در دو نوع عربیکا و روبوستا تهیه و سرو می شود که قهوه عربیکا دارای عطر و طعم بسیار قوی تر و خوشمزه تری می باشد اما از طرف دیگر قهوه روبوستا دارای کافئین بیشتری است. ولی برای اینکه بتوانیم اسپرسو یا قهوه ای را تهیه کنیم که دارای کرما بهتر و بیشتری باشد باید از کدام یک از این دو قهوه استفاده کنیم؟
اما حقیقت امر این است که قهوه روبوستا نسبت به قهوه عربیکا دارای کرمای بسیار بیشتری است، اما با این حال کرمایی که توسط قهوه عربیکا تهیه می شوند دارای ماندگاری بیشتری می باشند.
اما ممکن است که کرمای قهوه روبوستا نسبت به عربیکا دارای کافی کرمای بیشتری است اما حجیم تر و پفکی تر نیست و خیلی سریع تر ممکن است از بین برود. اما دلیل اصلی که کرما روی قهوه ممکن است ناپایدار باشد این است که گاز دی اکسید کربنی که بر روی اسپرسو شما وجود دارد به این صورت سریع تر آزاد می شود.
چه کرما قهوه ایده آل تر است؟
نظر ها و پیشنهاد های بسیاری از سمت باریستا ها در رابطه با این موضوع که کدام کرما قهوه یا کافی کرما بهتر و حرفه ای تر است. اما در نهایت باید به این موضوع توجه داشته باشید که فوم قهوه شما بیش از حد ضخیم و یا بیش از حد نازک و ظریف نباشد و حدودا 2 دقیقه زمان ببرد تا کرما از روی اسپرسو محو شود.
به همین دلیل در ادامه به بررسی چند مورد می پردازیم که در تهیه کرمای قهوه با کیفیت تاثیر زیادی دارد و از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است:
- بهترین اندازه برای تهیه کرما 1 دهم اندازه خود اسپرسو می باشد. پس باید مراقب باشید که کرمای شما از اندازه کافی برخوردار باشد.
- عصاره گرفتن بیش از اندازه و یا کمتر از حد استاندارد که به دلیل درشت تر بودن و یا کوچک تر بودن آسیاب قهوه و همینطور دمای بسیار بالایی اتفاق می افتد باعث می شود تا تاثیرات بدی بر روی کرمای قهوه بگذارد و یا رنگ آن را تیره تر از حد نرمال کند.
- در صورتی که کرمای قهوه شما به آسانی و در عرض تنها یک دقیقه از بین می رود به این معنی است که قهوه سرد شده است و استخراج قهوه خیلی سریع بوده است.
- استخراج قهوه از دستگاه اسپرسو ساز معمولا بین 15 تا 30 ثانیه طول می کشد تا به این ترتیب بتوانید قهوه عالی و کرمای خوبی را بدست آورید. با این حال بهتر است راهنمای دستگاه را مطالعه نمایید چرا که ممکن است طرز کار دستگاه های مختلف با یکدیگر تفاوت دارد.
نتیجه گیری
کرما قهوه یا اسپرسو یکی از مواردی است که کسانی که به صورت حرفه ای قهوه می خورند برای آن اهمیت زیادی قائل هستند. کافی کرما یکی از مهم ترین نکته ها در رابطه با قهوه اسپرسو است، چرا که در صورتی که این فوم یا خامه قهوه بر روی آن وجود نداشته باشد عطر و طعم و کیفیت بسیار پایینی خواهد داشت.